Informatiepagina
Opioïden
In het kort
Het IVM heeft diverse materialen ontwikkeld om je verder te helpen bij het bespreken van het thema opioïden in het FTO of in de apotheek.
Het gebruik van opioïden is tussen 2010 en 2018 sterk gestegen. Na een korte stabilisatie lijkt het gebruik weer langzaam toe te nemen. Ook het aantal mensen dat langdurig opioïden gebruikt is toegenomen, net als waarschijnlijk andere vormen van minder verstandig gebruik. Gelukkig heeft dit in Nederland nog niet geleid tot ernstige problemen zoals in de Verenigde Staten, maar waakzaamheid blijft geboden. Huisartsen en apothekers spelen een belangrijke rol in het bevorderen van het gepast gebruik van opioïden.
Opioïden zijn één van de thema's van de Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH). Op vijf gebieden beschrijven we het voorschrijven en afleveren van opioïden. We laten dit zien in regionale en landelijke cijfers in de themarapportage. Via de webrapportage die in samenwerking met SFK is ontwikkeld krijgt de apotheker antwoord op vragen als:
- Hoeveel gebruikers van opioïden zijn er in de apotheek?
- Wie zijn de langdurige gebruikers van opioïden?
De apotheker kan deze cijfers en de bijbehorende patiëntenlijsten bespreken met de huisarts in bijvoorbeeld een FTO. Om je verder te helpen bij het bespreken van het thema opioïden in het FTO of in de apotheek heeft het IVM onderstaande materialen ontwikkeld:
FTO-werkmateriaal Opioïden
- FTO-module en bijbehorende presentatie Opioïden bij lagerugpijn
- FTO-module en bijbehorende presentatie Gepast gebruik sterkwerkende opioïden
- PTK-hoofdstuk 21. Opioïden
- E-learning Opioïden - Voorschrijvers, POH-GGZ, apothekers
Themajournaals
- Themajournaal Opioïden bij lagerugpijn, augustus 2021
- Themajournaal Opioïden, mei 2021
- Themajournaal Opioïden, 2019
Websites
- www.opiaten.nl: Om onverantwoord gebruik van opioïden in Nederland terug te dringen heeft het ministerie van VWS de Taakgroep Gepast gebruik van opioïden opgericht. Op de website opiaten.nl vind je de materialen die de taakgroep heeft ontwikkeld voor zorgverleners en patiënten, en aanbevolen materialen van de leden van de taakgroep en van andere organisaties. Daarnaast lees je meer over het gebruik van opioïden in Nederland.
Overige werkmaterialen en scholing
Laatst gewijzigd op 13 januari 2022