Nieuws
Thuiszorg en medicatieveiligheid: voel jij je veilig?
In het kort
Zodra een zorginstelling een rol gaat spelen bij de medicatie is wet- en regelgeving over medicatieveiligheid van toepassing. De IGJ kijkt hiernaar bij een inspectiebezoek en toetst of de organisatie voldoet aan deze wet- en regelgeving. Ook (kleine) thuiszorgorganisaties worden door IGJ beoordeeld.
De tekortkomingen die IGJ in hun rapporten benoemt gaan vaak over onvolledige, niet actuele toedienlijsten (niet alle medicatie is vermeld, of gestopte medicatie staat er nog op) en onzorgvuldig gebruik van de toedienlijst (de zorgmedewerker deelt niet van de lijst en tekent niet goed af). Daarnaast doen zorgmedewerkers onvoldoende melding van (bijna) fouten met kans op herhaling. Vaak is het ontbreken van kennis bij de zorgmedewerker de oorzaak.
Het IVM ontvangt regelmatig vragen naar aanleiding van een inspectiebezoek. Om de medicatieveiligheid te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat het proces op orde is en de zorgmedewerker over benodigde kennis beschikt om bekwaam in het geven van medicatie te kunnen zijn. Het IVM kan met verschillende vormen van ondersteuning bieden, waaronder scholing.
Bij het niet goed volgen van het medicatieproces lopen zowel de cliënt als de zorgmedewerker een risico. De cliënt op mogelijke gezondheidsschade en de zorgmedewerker op onzorgvuldig handelen.
Ons scholingsprogramma biedt diverse e-learnings, nascholing op locatie of korte interactieve digitale workshops. Met onze scholingen coachen we de zorgmedewerkers in dkennis van het proces en het veilig omgaan met de risico’s rondom medicatie. Als trainers zien wij met veel plezier en voldoening tijdens onze nascholingen de deelnemers groeien van ‘onbewust onbekwaam’ naar ‘bewust bekwaam’ in hun rol bij het geven van medicatie.
‘IVM: al 30 jaar een partner in medicatieveiligheid’
Laatst gewijzigd op 7 april 2025