NIEUWSBRIEF IVM 2017, NUMMER 3
NIEUWS
Petitie tegen dure geneesmiddelen
Vooruitlopend op de verkiezingen van 15 maart heeft Health Action International de campagne 'Our Medicines, Our Right' gelanceerd. De campagne roept politici op om in actie te komen tegen de stijgende prijzen van geneesmiddelen. Het IVM onderschrijft de campagne. Bekijk ook het themajournaal Dure geneesmiddelen
Lees meer
NIEUWS
Voorschrijven van antibiotica door huisartsen kan nog doelmatiger
Nederlandse huisartsen zijn terughoudend in het voorschrijven van antibiotica in vergelijking met hun Europese collega’s. Toch schrijven Nederlandse huisartsen bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit blijkt uit onderzoek door het NIVEL en het IVM in opdracht van Zorginstituut Nederland.
Lees meer
NIEUWS
Zorgverleners stellen hoge eisen aan klinische relevantie
De eisen die zorgverleners stellen aan de klinische meerwaarde van nieuwe geneesmiddelen bij COPD en diabetes mellitus type 2 (DM2) zijn hoger dan de eisen die registratie-autoriteiten hanteren bij de beoordeling van diezelfde nieuwe geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het IVM.
Lees meer
Q&A
Vraag & Antwoord 15
De vraag van deze maand is: 'Hoe vaak moet u de temperatuur van de geneesmiddelenkoelkast controleren?' Kijk voor het antwoord op onze website bij vraag 15. 
Bekijken
Trends in voorschrijfgedrag
In 2015 waren er ruim 161.000 nieuwe gebruikers van antidepressiva, de TCA's uitgezonderd. Huisartsen waren bij twee derde van de nieuwe gebruikers de eerste voorschrijver.
Lees meer
FTO
Nieuwe FTO-werkmaterialen
Onlangs is een aantal nieuwe FTO-werkmaterialen beschikbaar gekomen: FTO-module en presentatie Voorlichting en de herziene FTO-werkmaterialen Stoppen met benzodiazepinen. Het gehele overzicht van nieuwe FTO-werkmaterialen staat op onze website.
Bekijken
Geneesmiddelen in het verkeer via Farmacotherapeutisch Kompas
De nieuwe website van het Farmacotherapeutisch Kompas linkt nu ook naar adviezen over geneesmiddelen in het verkeer. Deze adviezen zijn een verkorte versie van de adviezen in de Contra-indicatie Verkeersdeelname van de KNMP. Naar schatting vallen er in Nederland door het gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen tussen de 33 en 66 doden per jaar.
Bekijken
NIEUWS
Beste zelfzorgadviseur 2016
Desiree Werner van Erven, werkzaam bij Kruidvat Tilburg, is dit jaar gekozen tot beste zelfzorgadviseur van het afgelopen jaar. De verkiezing is een samenwerkingsverband tussen het CBD, DrogiWeb.nl en Lijfblad. Doel van de verkiezing is het stimuleren van excellente advisering en aandacht voor het belang van de drogisterijbranche in Nederland.
Lees meer
Twitter @medicijnbalans
Het IVM ondersteunt de HAI publiekscampagne tegen stijgende medicijnprijzen. Teken de petitie
Volg ons op twitter
@medicijngebruik
LinkedIn Twitter Facebook
www.medicijngebruik.nl
info@medicijngebruik.nl
T: 0888 800 400

Aanmelden nieuwsbrief
Abonneren op PIL